logo Historische Vereniging Schiedam
> Startpagina > De Geschiedenis van Schiedam > Cultuur, Onderwijs, Sport en Recreatie > Cultuur

Rederijkerskamers in Schiedam


Op het gebied van de letterkunde waren tot in de achttiende eeuw de rederijkerskamers aktief. In Schiedam was dit onder meer de kamer 'De Roo Roosen' onder het motto 'Aensiet de jonckheit'. De oudste vermelding is van 1546, als de kamer meedoet aan een feest te Gouda. Een andere Schiedamse kamer was De Vijgheboom. Via het beoefenen van de toneelspel- en dichtkunst hebben de rederijkers fundamenteel bijgedragen aan de ontwikkeling van het Nederlands als cultuurtaal. De kamers organiseerden onderlinge wedstrijden. De thema's waren gevarieerd: politiek, religieus en ook liefdadig. In 1603, bijvoorbeeld, organiseert De Roo Roosen in Schiedam een rederijkersfeest waarbij geld werd ingezameld voor de bouw van een nieuw weeshuis. Dit gebeurde door het houden van een loterij tijdens het feest. Aan dit festijn hebben deelgenomen rederijkerskamers uit Kethel (De Sonnebloem), Maasland, Haarlem, Vlaardingen, Gouda, De Lier, 's Gravenhage.

De aktiviteiten van de rederijkers namen weliswaar in de tweede helft van de 17e eeuw af, maar in Schiedam wordt in het begin van de 18e eeuw nog een rederijkersfeest georganiseert De diverse kamers werden uitgenodigd "te komen tot Schiedam, met Trom, Blasoen en Vaen ten huyse van Pieter van Leeuwenschilt op het Nieuwwerck op varckensmarktsdag zijnde woensdag den 28 october 1705". Van Leeuwenschilt was herbergier van beroep.

Nog eenmaal vernemen we van de Schiedamse rederijkers, n.l. uit een bericht van deelname aan een bijeenkomst in Noordwijk in 1709.


Bronnen

Trefwoorden



> Startpagina > De Geschiedenis van Schiedam > Cultuur, Onderwijs, Sport en Recreatie > Cultuur